miercuri, 29 septembrie 2010

Lasagna

Dupa ce am mancat la o ruda de a mea, lasagna, m am hotarat sa fac si eu. M am documentat, si cu strangere de inima am pornit la treaba. Spun cu strangere de inima pentru ca sotului meu nu i-a placut  reteta "savurata-n sat", insa spre surprinderea mea, cand a gustat -o pe cea facuta de mine a exclamat "mmmm ce buna e...nu se compara cu cea de la....." Si credeti-ma ca n-a facut remarca din bun simt. Nu-i genul !!!!!
Reteta mea de lasagna e cam asa:

Ingrediente:
1. pentru umplutura:
1 pachet foi lasagna (din comert, din alea ce nu trebuie fierte inainte de utilizare)
500 gr carne tocata de vitel (dar puteti folosi si amestec, sau de care va place),
1 morcov,
1 telina,
2 cepe,
200 gr bulion,
200 gr cascaval ras (eu am folosit in loc de parmezan)
condimente dupa gust (eu am folosit oregano, piper, delicat si usturoi granulat)

2. pentru sos bechamel:
3 linguri faina,
50 gr unt,
200 ml lapte
Preparare:
Morcovul si telina se curata, apoi se dau prin razatoare.
 Ceapa se taie marunt si se pune la calit. Dupa vreo 3 minute adaugam si morcovul si telina.
Dupa ce le calim bine bine, adaugam carnea de vita (sau amestec, sau de care doriti) .
Mai lasam la foc mediu vreo 5 minute, adaugam bulionul, condimentele si lasam la fiert inca 5 minute amestecand din cand in cand.
Sosul bechamel:
Topim untul, apoi luam cratita de pe foc, adaugam faina si laptele si amestecam bine sa nu ramana cocoloase.
Asamblare:
Intr-o tava (eu am folosit vas yena) unsa cu unt/margarina asezam un strat de foi lasagna apoi un strat de carne. Peste carne adaugam cateva linguri de sos bechamel.
    
Continuam cu un strat de foi, un strat de carne si tot asa pana terminam ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de foi.Adaugam cascavalul ras, cateva cubulete de unt/margarina, apoi punem o folie de aluminiu drept capac si dam la cuptor pentru 40-50 minute.
La final ar  trebui sa arate cam asa:
 Daca doriti sa fie mai rumenita deasupra (desi nu e indicat, pentru ca se intareste cascavalul) indepartati folia de aluminiu cu 10-15 minute inainte de a o scoate din cuptor.
Se poate servi si cu muraturi romanesti, chiar daca iese din specificul bucatariei italiene. Pofta mare

Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...