marți, 25 noiembrie 2014

Tort cu piscoturi, fructe si 2 (doua) creme: de vanilie cu mac si de zmeura.



Ingrediente:

blat:
1 pachet piscoturi

optional:
1 portocala,
1 kiwi,
figurine decor,
200 gr ciocolata neagra.

crema de vanilie:
1 litru de lapte
1 pastaie de vanilie sau zahar vanilat
5 galbenusuri
5 linguri zahar 
6 linguri amidon
5 linguri lapte
200 gr unt
5 linguri zahar pudra,
2 linguri mac

crema de zmeura:
5 linguri zahar,
300 gr zmeura,
5 foi de gelatina;
200 ml. frisca,


Preparare:

Crema de vanilie:
Laptele se pune la fiert cu pastaia de vanilie sau zaharul vanilat.

Separat, se freaca cele 5 galbenusuri cu  zaharul. Se adauga amidonul  si  laptele rece. Amestecam.

Cand laptele cu pastaia de vanilie incepe sa fiarba adaugam compozitia de oua si mai lasam aproximativ 5 minute pe foc foarte mic .Oprim focul si dam la rece.

Cand crema s-a racit adaugam untul frecat spuma cu zaharul pudra.

Adaugam macul, omogenizam si lasam la rece pentru 30 minute.

Crema de zmeura:

Zdrobim zmeura si punem piureul la foc mic. Lasam sa dea cateva clocote si adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Amestecam, oprim focul si lasam la racit.

Separat batem frisca cu 5 linguri de zahar, apoi o adaugam peste pirueul de zmeura racit. Crema rezultata  o dam la frigider pentru 30 de minute.

Asamblare tort:

In forma de tort sau o tava rotunda sau patrata, sau ce forma vreti sa aiba tortul asezam o folie alimentara apoi felii de portocala si ornamente de prajituri (eu am avut inimioare mov & roz). Peste acestea , turnam un strat de crema de vanilie si uniformizam.

Urmeaza un rand de piscoturi si un strat de crema de zmeura.

Peste crema de zmeura mai punem cateva felii de fructe si un nou strat de piscoturi.

" Invelim" tortul cu folia alementara si dam la rece pentru minim 2 ore.

Intre timp topim ciocolata cu 2 linguri de lapte, si pe o bucata de hartie de copt deseman diferite figurine pentru decor: inimioare, stelute, fundite, omuleti  in cazul meu. Voi...dupa imaginatie.

Scoatem tortul din frigider, inlaturam folia si-l rasturnam pe platoul /tava pe care-l vom servi.

Ornam pe lateral cu ciocolata topita peste care presaram ciocolata rasa. Deasupra infingem cu grija figurinele de ciocolata (care, intre noi fie vorba au fost efectiv vanate si devorate de kinderul din dotare)



Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...